Reversed Valuation: Op zoek naar de toekomstige waarde van uw bedrijf

Reversed Valuation Qufinity Lars de Bruin bedrijfswaardering

Wat is mijn bedrijf waard?” is een steeds vaker voorkomend vraagstuk onder ondernemers. Het is een goed startpunt wanneer je overweegt om binnen enkele jaren te verkopen. Maar waarom zouden we alleen nieuwsgierig zijn naar de waarde op dit moment? Is het niet veel interessanter om te weten welke acties ondernomen moeten worden om over enkele jaren op een gewenste waarde uit te komen? Bij Qufinity bieden wij die mogelijkheid met een ‘Reversed Valuation’. Na een initiële waardering te hebben uitgevoerd om de waarde van NU vast te stellen, gaan wij het gesprek aan met de ondernemer over de gewenste waarde over een paar jaar. Vervolgens laten wij door scenario’s en verbeterpotentieel zien hoe de ondernemer moet sturen om uiteindelijk op de gewenste waarde uit te komen.

Hoe gaan we te werk?

Allereerst beginnen we met een volledige waardering van het bedrijf op basis van de jaarrekeningen, prognoses, auditfiles en maandstanden. De waardering zullen wij uitvoeren aan de hand van de Discounted Cashflow-methode. Bij Qufinity vindt u bedrijfswaardeerders die officieel zijn ingeschreven bij het Nederlandse Instituut voor Register Valuators (NiRV). Deze Registers Valuators hebben, naast de nodige praktijkervaring in waardebepalingen en M&A, middels continue bijscholing de meest recente kennis opgedaan met betrekking tot waarderen. Het resulterende waarderingsrapport zal u als ondernemer een hoop inzichten geven in de waarde van uw bedrijf, hoe uw bedrijf er momenteel voorstaat én waar de grootste ‘waarde-drijvers’ van uw organisatie zitten.

Vervolgens stellen we samen met u vast waar u graag zou willen uitkomen over een X-aantal jaren. Aan de hand van verschillende scenario’s laten we u zien hoe uw onderneming hoort te groeien op omzetniveau, waar de marge verbeterd kan worden, en hoe u dient om te gaan met uw investeringsbeleid om daadwerkelijk op het gewenste niveau uit te komen. De Reversed Valuation zal u in de jaren die komen houvast bieden om de groei van de onderneming in goede banen te leiden. Bovendien zal het inzicht geven in de juiste volgorde van stappen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om eerst uw rendement op geïnvesteerd vermogen boven een bepaald niveau te krijgen alvorens u inzet op explosieve groei. Doet u dit niet dan kan dit zelfs leiden tot waarde-vernietiging. Wij van Qufinity kijken graag mee om het juiste plan op te stellen om de gewenste doelen te behalen.

Op welke waarde-drijvers focussen wij ons voornamelijk?

Om het verbeterpotentieel van uw onderneming optimaal te benutten, zullen wij ons voornamelijk richten op waarde-drijvers die onder te verdelen zijn binnen de categorieën ‘groeistrategie’, ‘marge-optimalisatie’ en ‘investeringsbeleid’. Zo kunnen we voor u op het gebied van groeistrategie inzichtelijk maken binnen welke markten de grootste groeipotentie zit en op welke klanten u het best kunt focussen zonder klantafhankelijkheid te verwaarlozen. Op het gebied van marge-optimalisatie kunnen we zichtbaar maken welke kosten de afgelopen jaren disproportioneel zijn gestegen en minimaal hebben bijgedragen aan de prestaties van het bedrijf. Tenslotte kunnen we op het gebied van investeringsbeleid adviezen geven beter om te gaan met werkkapitaal en investeringen in materiële vaste activa om de beoogde groei zo efficiënt mogelijk te behalen.

What’s next?

Na de Reversed Valuation staat u er niet alleen voor. Qufinity is een lange-termijn partner die graag met u mee blijft kijken om de gemaakte plannen ook daadwerkelijk te implementeren. Zo kunnen wij door middel van onze dashboard-tools uw cijfers periodiek monitoren, zodat er op tijd bijgestuurd kan worden. Want uiteindelijk zijn data en inzichten niets zonder daadwerkelijke acties!

Neem vooral contact met ons op!

Bent u een ondernemer die toe is aan een vaste partner op gebied van data, finance en strategie? En die gedurende uw hele ondernemerslevensfase mee kan kijken en mee kan denken? Dan is Qufinity de juiste partij om het gesprek mee aan te gaan. Neem vrijblijvend contact met ons op, zodat we kennis kunnen maken en kijken wat we voor u kunnen betekenen.

Over de auteur:

Lars de Bruin Qufinity Foto

Lars de Bruin heeft een achtergrond in strategie en finance. In 2021 is Lars toegetreden als officieel erkende Register Valuator binnen het Nederlands Instituut voor Register Valuators (NiRV). Daarnaast heeft Lars vier jaar deal-ervaring opgedaan bij Marktlink Fusies & Overnames, waar hij veel verschillende MKB-ondernemers en ondernemingen heeft mogen begeleiden bij strategische beslissingen op het gebied van aan-en verkoop. Binnen Qufinity Rotterdam is Lars o.a. verantwoordelijk voor waarderingsvraagstukken en ‘Value-based management’ met als doel om de waarde van ondernemingen te verhogen.